Duurzaamheid 4.0 - IT & energie-efficiëntie

Dinsdag 11 december 2018

Van 17:30 tot 20:30

AuditoRium4 - CommunicatieCampus

Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent

Stefaan De Mey

In hoeverre staat IT centraal binnen het duurzaam en energie-efficiënt bouwen? Een duurzame economie houdt immers rekening met maatschappelijke en milieuaspecten om zo te beantwoorden aan de noden van vandaag, zonder toekomstige generaties te beletten aan hun eigen behoeften te voldoen.

Matthias Strobbe

IT voor Duurzaamheid

IT is essentieel voor een evolutie naar een meer duurzame maatschappij. We evolueren naar een maatschappij met heel veel gedistribueerde bronnen, opslagsystemen en slimme netten die we gaan aansturen. Aldus Matthias Strobbe, Senior Researcher & Business Developer bij IMEC. Het toekomstige, duurzame energielandschap wordt volgens Strobbe een combinatie van bestaande en nieuwe technologieën. “De grote uitdaging bij hernieuwbare energieproductie, is dat er vaak een mismatch is tussen productie- en consumptietijdstippen.”

In een elektriciteitsnetwerk moeten productie en consumptie altijd in balans zijn.

Matthias Strobbe

We evolueren naar een verdubbeling van verbruik in onze huishoudens, waardoor er een grotere druk op ons energienet komt. Opslag op lange termijn wordt in de nabije toekomst essentieel om energietekorten op te vangen. Zo moet energie geproduceerd in de zomer ingezet kunnen worden in de winter. Grote waterbekkens in de Alpen en in Scandinavië kunnen energieoverschotten opslaan. Via het ‘Power-to-Gas’ principe kan het overschot van elektriciteit gebruikt worden om elektrolyse toe te passen op water. Waterstofgas is eenvoudig op te slaan en kan op piekmomenten terug omgezet en ingezet worden. Maar ook door de transmissienetten tussen landen te versterken kan er in het geval van een energietekort snel en efficiënt energie geïmporteerd worden. Elektrische wagens bieden een interessante opportuniteit. Auto’s rijden slechts 6% van de tijd. Slim opladen en het slim aansturen van de batterijen kan meehelpen om productietekorten of overschotten op te vangen via het ‘Vehicle-to-grid’ principe.

Daarnaast willen we dat onze gebouwen slimmer worden, ons een beter comfort geven en onze gezondheid monitoren. Een eerste stap naar betere energie-efficiëntie en slimme gebouwen is inzicht krijgen in ons verbruik aan de hand van gedetailleerde monitoring. Via slimme sensoren en algoritmes kan het gebruikersgedrag aangestuurd worden om slimmer en efficiënter om te gaan met energie. Een gedragswijziging realiseren vereist immers eenvoudige handelingen die routine worden. Automatisatie is hierbij cruciaal.

Lieven Demolder

De Nieuwe Dokken

Lieven Demolder, projectleider bij Clean Energy Innovative Projects, investeert in hernieuwbare energietechnologieën die klaar staan om door te breken. Technologieën die het laboratorium reeds zijn ontgroeid, maar nog niet op grote schaal zijn gecommercialiseerd of nog niet in België werden geïntroduceerd. Onderdeel hiervan is de coöperatie DuCoop.  DuCoop levert duurzaamheidsdiensten aan de bewoners van De Nieuwe Dokken. De wijk van de toekomst, met een eigen waterzuiveringssysteem. Via een vacuümnetwerk zijn alle bewoners aangesloten op een centraal waterzuiveringssysteem dat het water zuivert en beschikbaar maakt voor hergebruik in de nabijgelegen industrie zoals de zeepfabriek, maar dat is niet alles. “We gaan op verschillende niveau’s energie en grondstoffen uit dat afvalwater gaan terugwinnen. Op die manier bekomen wij een zeer duurzame leefomgeving.” aldus Demolder.

Slimme en duurzame steden vereisen een radicale wijziging van ons organisatiemodel voor nutsvoorzieningen.

IT is het centrale element om decentrale energiestromen en grondstoffenstromen in een stadsomgeving op een intelligente manier te gaan combineren. Door sommige wetenschappers wordt het wel eens de ‘Derde Industriële evolutie’ genoemd omdat we op een hyperefficiënte manier omgaan met de energie- en grondstoffenstromen die in een stedelijke omgeving aanwezig zijn.”

PieterDeClerck

Pieter De Clerck, CEO van OpenMotics, stond aan de wieg van het open source gebouw en wijkautomatisatieplatform waarmee slimme gebouwen en wijken zoals De Nieuwe Dokken mee ontwikkeld worden. “De Nieuwe Dokken is voor ons een zeer mooie blueprint van het wonen van de toekomst, gezien de grote uitdagingen rond energietransitie. Het is duidelijk dat wij daar bewust mee moeten omgaan, anders halen we het niet. Er zijn allerhande energiebronnen beschikbaar, deze moeten nu alleen efficiënter gebruikt gaan worden. Dan is er eigenlijk helemaal geen probleem met een energietekort.”

Smart building technology should be as basic as streaming water.

Stefaan De Mey

Space Technology

Satellietnetwerken in een baan rond de aarde zijn een onuitputtelijke bron van gegevens. Welke innovatieve applicaties zijn hierdoor mogelijk? Stefaan De Mey werkt als Senior Strategy Officer for Human and Robotic Exploration voor het Europese Ruimtevaartagentschap ESA. “Exploratie, met mensen naar de ruimte gaan, is een grote uitdaging. Maar de uitdagingen zijn eigenlijk gelijkaardig aan sommige uitdagingen die we hier op aarde hebben. Zeker in verband met ‘Sustainable Development’. Water, de omgeving, warmte, energie… zijn zaken die in de ruimtevaart heel belangrijk zijn, maar die ook een onmiddellijke toepassing hebben op aarde.”

Ruimtevaartagentschappen en commerciële partners wereldwijd hebben ambities voor een duurzame terugkeer naar de Maan, als springplank voor reizen naar Mars. Maar hoe draagt dit bij tot duurzame ontwikkeling en welke rol is er weggelegd voor de circulaire economie en het duurzaam bouwen?

Ruimtevaarttechnieken bieden meerwaarde bij het ontwikkelen van duurzame technieken op aarde.

Stefaan De Mey

Als de mensheid Mars wil koloniseren, dan hebben we er veilige en comfortabele gebouwen nodig die aangepast zijn aan de extreme omstandigheden. Deens architect en visionair Bjarke Ingels is al bezig deze te ontwerpen in de woestijn van de Verenige Arabische Emiraten. Het doel van de Arabische overheid is om tegen 2117 een functionerende menselijke kolonie op Mars te hebben. De Arabische woestijnen hebben gelijkaardige extreme weersomstandigheden zoals op Mars: weinig tot geen water, zo goed als geen oogstbare grond, extreme weerstomstandigheden… Kortom, de ideale omstandigheden om een Mars-kolonie te simuleren.

When you go to Mars, you shouldn’t try to bring the skyscrapers and shopping malls that we have here on Earth,” stelt Ingels in een interview met Co.Design. “We should try to become Martians.

De ‘Mars Science City’ zal zich uitstrekken over een oppervlakte van 1.9 miljoen vierkante meter, waardoor het de grootste simulatie van een ‘space city’ ooit wordt. De bedoeling is om een levensvatbaar en realistisch model te bieden om leven op Mars te simuleren. Het project omvat laboratoria voor voedsel, energie en water. De muren van de gebouwen worden 3D geprint met het zand uit de woestijn. Verschillende koepels moeten de structuren ondersteunen en beschermen tegen de atmosfeer van de rode planeet.

Stefaan De Mey

De principes van duurzaamheid en zelfvoorziening die ontwikkelt worden voor leven op Mars hebben ook een invloed op het leven hier op aarde. En dan vooral op locaties met extreme weersomstandigheden. Duurzame bronnen van voedsel, water en energie zijn een grote prioriteit voor landen als de Verenigde Arabische Emiraten. Met dat in het achterhoofd, zal de Mars Science City werken met de filosofie dat door de uitdaging met het barre Marslandschap aan te gaan, oplossingen gevonden kunnen worden voor de uitdagingen hier op aarde.

Fotoreportage

avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0 4
Matthias Strobbe
Matthias Strobbe
Lieven Demolder
Stefaan De Mey
Stefaan De Mey
Stefaan De Mey
Stefaan De Mey
avondsessie-duurzaamheid-4.0 7
avondsessie-duurzaamheid-4.0 2
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0 6
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0
avondsessie-duurzaamheid-4.0 5
avondsessie-duurzaamheid-4.0 1
avondsessie-duurzaamheid-4.0 3
avondsessie-duurzaamheid-4.0

Programma 11 december 2018

17 30

Ontvangst

18 00

IT & duurzaamheid

Matthias Strobbe, Senior researcher en business developer bij IMEC, licht toe hoe IT oplossingen biedt voor een duurzame maatschappij, maar ook hoe we het energieverbruik van IT-systemen kunnen verlagen en met minder energie, meer informatie kunnen uitsturen.

 

De Nieuwe Dokken

Lieven Demolder, projectleider bij Clean Energy Innovative Projects, levert samen met Pieter De Clerck, CEO van OpenMotics, een unieke bijdrage aan de klimaatambities van de stad Gent met project De Nieuwe Dokken. In de demonstratiewijk ‘De Nieuwe Dokken’ werken ze samen met DuCoop aan de concrete integratie van haalbare duurzame businessmodellen zowel door gebruik te maken van digitale instrumenten en automatisatie als vergaande betrokkenheid van eindgebruikers via coöperatieve investeringen.

 

Space Technology & Smart Buildings

Wat is de relatie tussen duurzaamheid 4.0 en space 4.0? Satellietnetwerken in een baan rond de aarde vormen een onuitputtelijke bron van gegevens. Welke innovatieve applicaties zijn hierdoor mogelijk binnen IT en de bouw? Ruimtevaartagentschappen en commerciële partners wereldwijd hebben ambities voor een duurzame terugkeer naar de maan als springplank voor reizen naar Mars, maar wat kunnen we hieruit leren? Stefaan De Mey, Senior Strategy Officer for Human and Robotic Exploration bij het European Space Agency, vertaalt de ongekende mogelijkheden van ‘space technology’ naar onconventionele oplossingen voor wonen en werken. Hij legt uit hoe dit bijdraagt tot duurzame ontwikkeling en welke rol is weggelegd voor de circulaire economie en het duurzaam bouwen.

20 30

Netwerking met pastabuffet

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten